Hoe geef je een positieve draai aan tegenslag en trauma? - Vitaalboost

Hoe geef je een positieve draai aan tegenslag en trauma?

Zonder al te negatief te willen klinken is het feit dat iedereen in meer of mindere mate getraumatiseerd is. Trauma ontstaat wanneer je iets meemaakt dat zo beangstigend, bedreigend of overweldigend is dat je het op emotioneel niveau niet aankunt. Er ontstaat dan emotionele verkramping. Een deel van je bewustzijn (ziel) splitst zich af en wordt onbewust. Dat deel gaat vervolgens automatisch en stressvol reageren op impulsen van buitenaf en staat 24/7 in de overlevingsstand. Er ontstaat een disharmonie op emotioneel niveau. Dit kan uiteindelijk leiden tot ziekten als burn-out of depressie.

Zo’n 75% van de mensen maakt op een bepaald punt in zijn of haar leven trauma mee. Dat percentage klinkt misschien hoog, maar trauma is een breed begrip. Rampen, tegenslagen en ingrijpende gebeurtenissen kunnen wel grote negatieve impact op ons hebben. Een trauma hoeft niet altijd gevolgd te worden door posttraumatische stress, depressie of angstklachten. Ze kunnen je ook sterker maken en helpen een andere draai aan je leven te geven. Dat noemen we posttraumatische groei. Trauma kan leiden tot een grotere waardering voor het leven en meer begrip voor jezelf.

Positieve transformatie

De theorie over posttraumatische groei werd in de jaren ’90 ontwikkeld door de Amerikaanse professoren Richard Tedeschi en Lawrence Calhoun. Zij beschreven de positieve transformatie die een traumatische ervaring teweeg kan brengen. 50 Tot 75% van de mensen die een trauma meemaken in hun leven, ervaart een positieve transformatie na het trauma.

Volgens de onderzoekers rapporteert 90% van de mensen die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt minstens 1 van de 5 symptomen van posttraumatische groei:

·       een gevoel van persoonlijke kracht
·       een verandering in prioriteiten
·       het ontdekken van nieuwe mogelijkheden in het leven
·       betere en hechtere relaties
·       spirituele groei

Wat krachttraining en traumaverwerking gemeen hebben

Als je aan krachttraining doet, maak je je spieren als het ware eerst een beetje kapot. Je laat je spieren vervolgens rusten en herstellen, en zo worden ze sterker. Hetzelfde kan gebeuren met je lichaam en geest als gevolg van trauma. Een traumatische ervaring bezorgt je geest en/of lichaam een flinke opdonder. Het kan zijn dat je even de vaste grond onder je voeten voelt verdwijnen. Maar met behulp van een hoop rust, tijd en ook inspanning, kan je sterker terugkomen. Interessant genoeg zijn het juist vaak mensen die niet per se heel veerkrachtig zijn, die posttraumatische groei doormaken.

Hoe geruststellend is dat? Te weten dat mensen in staat zijn om na trauma niet alleen te herstellen en terug te veren, maar zelfs te floreren? Uit eigen ervaring weet ik dat we door een ingrijpende gebeurtenis een grote persoonlijke groei kunnen doormaken. Toen ik in 2019 mijn dochter op traumatische wijze verloor werd ik lange tijd totaal op mezelf teruggeworpen. De grond onder mijn voeten was verdwenen en ik heb me lange tijd diep ongelukkig en van de buitenwereld afgezonderd gevoeld. Het standje overleven waarin mijn lichaam en geest schoot, zorgde voor verkramping van vastgezette emoties, wat weer leidde tot totale verkramping. Pas toen ik met breathwork aan de slag ging, kwam er verlichting en – letterlijk- ademruimte voor een andere kijk. Ik vind nu voldoening in het helpen van andere mensen door middel van coaching en breathwork om zo van hun klachten als gevolg van een trauma of depressie af te komen.

Alle zijden belicht: hulpbronnen die jou weer in beweging krijgen

Hoe zorg je dat je uit die ‘freeze’ of overlevingsstand geraakt en weer in beweging komt? Er zijn twee eigenschappen die je flink kunnen helpen: extraversie en openheid. Voor open mensen is het makkelijker om verschillende kanten van een situatie te zien. Dus: ‘Ja, ik heb een heel naar trauma meegemaakt, en het heeft me geleerd om de kleine dingen in het leven meer te waarderen.’ Als je extravert bent, is de kans groot dat je actiever reageert op trauma en sneller steun zoekt bij anderen. Het helpt ook als je van nature een hang naar persoonlijke groei hebt. Dan heb je minder snel de neiging vast te blijven zitten in een emotie als boosheid, frustratie of verdriet.

Eerst H.E.A.L.en dan pas groeien

Uit ervaring weet ik dat veel mensen zich verloren voelen en gevangen in een situatie waar ze weinig of geen echte invloed op hebben kunnen uitoefenen. Je lijf onthoudt het trauma dat je is overkomen en slaat dit op. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de geheugenfunctie niet beperkt is tot de hersenen namelijk. Onze organen en weefsels hebben een cellulair geheugen. Hier is de energie van trauma’s en niet geuite emoties opgeslagen. Het niet doorleven van emoties en gevoelens zorgt (onbewust) voor verkramping, blokkades, pijn of fysiek ongemak.

Door middel van Holistic breathing oftewel verbonden ademhalen help ik je ‘healen’ op 3 verschillende niveaus: lichamelijk, mentaal/ emotioneel en spiritueel. De verschillende ademhalingsmethodieken bieden de mogelijkheid om negatieve overtuigingen, oordelen over jezelf en vastzittende/opgeslagen emoties en blokkades los te laten. Het is enorm intensief maar met verbluffend resultaat. Met je ademhaling kun je stapje voor stapje de stevigste barrières doorbreken en de meest verankerde vastzittende blokkades losweken.

Adem in, adem uit
Wat houdt holistic breathing in; hoe doe je dat? Holistic Breathing is een verzamelnaam voor verschillende ademtechnieken waaronder de verbonden ademhaling. Als gecertificeerde ademcoach begeleidt en leer ik je hoe te ademen zonder pauzes tussen de in- en uit ademhaling en tussen de uit- en in ademhaling. Een ononderbroken ademflow dus. Je ademt naar je hart omdat dit bijdraagt aan het openen van je bovenste chakra’s en je hart.

Holistische ademhaling is de taal van de ziel.
Je kunt communiceren met je adem en je kunt er informatie op vragen. Het is letterlijk een bron van inspiratie en de sleutel tot het voelen van innerlijke rust en kracht, eenheid en heelheid. Holistic breathing wekt pure levenskracht-energie op – creatieve energie, helende energie. Je kunt deze energie bewust inzetten op elke manier die je wilt. Ademwerk versterkt ons vermogen om onze focus te veranderen en onze creatieve levensenergie opnieuw te sturen.

Ga jij het aan? Ik begeleid je
Of je nu open en extravert bent of niet, trauma verwerken is een hobbelig proces. Het is in de eerste plaats belangrijk dat je het trauma erkent, net als alle negatieve gevoelens en gedachtes die erbij komen kijken. Geef jezelf tijd om de ervaring te integreren in jouw levensverhaal.

Wil jij je fysiek, mentaal en emotioneel ontspannen en vitaal voelen? Wil je meer weten over de helende werking van je adem als start van jouw H.E.A.L.ende reis na een traumatische gebeurtenis, burn-out of depressie? Of ben je nieuwsgierig hoe ademwerk je kan ondersteunen in de (spiritueel) groeiproces? neem dan contact met me op via [email protected]

Lieve groet, Sandra 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vitaalboost draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders