The way we breath is the way we live - Vitaalboost

The way we breath is the way we live

Als mensen bang worden om hun gevoelens te ervaren, verandert hun ademhaling. Ze krijgen het benauwd, gaan oppervlakkiger ademhalen of houden zelfs hun adem in om alles zo naar beneden te drukken. Het is een natuurlijke reactie op angst. Het is een automatische reactie op onze gevoelens.

Aansturing van onze ademhaling
De meesten van ons letten eigenlijk nooit op onze ademhaling. Dat zouden we wel meer kunnen doen. Ons ademhalingspatroon weerspiegelt niet alleen onze emotionele ervaring, maar draagt er ook aan bij. Hoe kan het dat een buikademhaling zo’n invloed kan hebben op wat je ervaart? Dit heeft te maken met ons autonome zenuwstelsel, dat ons helpt in het ons aanpassen aan wat er om ons heen gebeurt. Als we ons bedreigd voelen, komt het sympathische systeem van ons zenuwstelsel in actie. De hartslag neemt toe, de bloeddruk gaat omhoog, de spieren spannen aan en de ademhaling wordt kort en oppervlakkig. Ready to fight or flight.

Diep en rustig ademhalen is de snelste manier om de automatische reactie op angst te verminderen. Het is de mind die je ademhaling beïnvloedt en daarmee vaak ontregelt. Fysiologisch wordt de ademhaling aangestuurd door het ademhalingscentrum, een netwerk van zenuwcellen in het onderste deel van de hersenen, de hersenstam. Zenuwprikkels en veranderingen in het bloed geven impulsen voor de in-en uitademing. Maar waardoor worden al die fysiologische en biochemische processen aangestuurd? Waardoor komt het dat je ademhaling ineens heel hoog in de borst zit en uitmondt in een hyperventilatie aanval?

Je gedachten, gevoelens en ervaringen uit het verleden spelen een belangrijke rol in de aansturing van je ademhaling. Vooral de pijnlijke momenten, wanneer je moeite had om deze emoties en pijn te voelen en te doorleven. Deze ervaringen zijn ergens ‘vastgezet’ in het lichaam en je wilt er niet meer aan herinnerd worden, je probeert ze zelfs zoveel mogelijk te vermijden. Wanneer je vol en vrij zou ademen, kom je steeds in contact met gebieden waar deze nog onverwerkte ervaringen zijn opgeslagen, dus je zult je ademhalingscentrum (onbewust) de opdracht geven om niet naar deze gebieden te ademen en zo wordt op deze manier voorkomen dat de pijn weer aangeraakt wordt. Hiermee ontstaat een beperkte ademhaling en ontstaat een tekortkoming in de belangrijke voeding voor je lichaam.

Gevolgen van een beperkte ademhaling
Natuurlijk probeer je dit te compenseren. Denk hierbij aan wilskracht, eten, sporten etc. maar deze compensatie kan de tekortkoming van het beperkt ademen niet tenietdoen. Het kost je dan zelfs veel energie. Energie om het niet verwerkte verleden onderdrukt te houden, tenminste je denkt dat je het kunt onderdrukken, maar dag in dag uit beïnvloedt het je leven. Het is niet zo vreemd dat er tegenwoordig zoveel mensen vermoeid zijn, zich futloos voelen, depressief en opgebrand zijn. Ze zijn ver vervreemd van wie ze in wezen zijn.

Wat vertelt jouw ademhaling jou?
Je ademhaling weerspiegelt je innerlijke wereld. Een beperkte ademhaling komt overeen met een lagere vitaliteit (lichaamsbewustzijn). Het geeft aan waar je emoties en gedachten onderdrukt houdt (om de pijn niet te voelen) en doordat er minder of geen verbinding is met alle delen van jou (lichaam, ziel en geest) weet je niet meer wat je nu echt wilt en waar je energie van krijgt, wat je inspireert.

Je ademhaling vertelt het volgende over je lichaam:

  • Als het moeite kost om in je borstgebied te ademen, dan zou het kunnen dat je vroeger autoriteit in het gezin hebt ervaren. Misschien was er geen ruimte om uitdrukking te geven aan gevoelens en werd er meer een beroep gedaan op je fysieke kracht en wilskracht. Een gevoel van gekwetstheid kan opgeslagen zijn en om dat niet nog een keer te willen ervaren is dit gebied afgesloten, alsof er een harnas omheen is geplaatst ter bescherming van je hart.
  • Als je moeite hebt om diep in je onderbuik te ademen (het gebied onder je navel), zou het kunnen dat je je vaak niet geaard voelt, en dat je moeite hebt om aanwezig te zijn. Het zou kunnen dat je dominantie ervaart van de ander, dat je liever ‘vlucht’ en dat het je moeite kost om in het hier en nu te zijn. Fysieke klachten in het buikgebied spelen daardoor vaak op.
  • Als je alleen in het gebied van je middenrif ademt, duidt dit vaak op het feit dat je leven zich vooral vanuit wilskracht afspeelt. Kracht, vooral fysieke kracht, uitend in een tomeloos doorzettingsvermogen, is jouw drijfveer, gevoed vanuit je denken/verstand, want je laat het voelen niet toe. Je hebt geen contact met wie je diep van binnen echt bent en je laat je hart onvoldoende spreken.
  • Als je een trage en oppervlakkige ademhaling hebt, is er vaak sprake van een lage eigenwaarde. Je hebt moeite om jezelf het volle leven toe te eigenen. Je vindt het jezelf niet waard. Je hebt dan ook moeite om de goede dingen van je leven te accepteren.
  • Als je een gespannen en gecontroleerde uitademing hebt, kan het zijn dat het verleden nog een grote rol in het nu speelt, en dat er sprake is van moeite hebben om controle los te laten. Vaak ervaar je dan ook meer negativiteit dan positiviteit.

De oplossing is gelegen in het verruimen van je ademhaling onder begeleiding van een gecertificeerde ademcoach. Gebruik je ademhaling als methode om te H.E.A.L.en, te voeden en te groeien. Een gezonde ademhaling is gezonde voeding voor je lichaam. Ga terug naar deze basis, transformeer de blokkades die je ademhaling beperken en ervaar een vreugdevoller leven.

Jouw winst
Je leeft je leven en er zullen nog steeds gebeurtenissen op je pad komen maar de wijze hoe je met het leven omgaat is veranderd. Jij staat zelf weer achter het stuur, je leeft bewuster en gaat zien dat de omstandigheden waar je nu op dit moment inzit mogelijkheden zijn. Je doorziet, voelt en ervaart het leven nu anders en je hoeft ervaringen niet meer te onderdrukken en weg te stoppen, maar je gaat het doorleven.

Het cadeau dat je aan jezelf geeft is een fysiek vitaler en energieker leven (je bent je meer bewust van je lichaam), meer rust in je hoofd, beter concentratievermogen en krachtigere gedachten (mentale helderheid), gevoelens mogen er zijn en worden doorleeft (emotionele balans) en je ervaart een diepere verbinding met jezelf en alles wat er is (spiritueel bewustzijn).

Wil je kennis maken met ademwerk, download dan het gratis e-book : Verbonden Ademhalen
Ik kom graag met je in contact.

Lieve groet, Sandra

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vitaalboost draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders