Gebruik je verstand. Alle drie! Hoofd, hart en buik - Vitaalboost

Gebruik je verstand. Alle drie! Hoofd, hart en buik

“Denk nu eens na. Laat je hart spreken. Wat zegt je ‘gutfeeling’?.” Ogenschijnlijk 3 op zichzelf staande adviezen. Ingeburgerd in onze taal is het al lang; de wetenschap doet er al jaren onderzoek naar; voor de meesten van ons is het onbekend terrein: je hart en buik hebben hun eigen staaltje intelligentie. Jazeker, we beschikken over 3 breinen of neurale netwerken: in ons hoofd, ons hart en in onze buik.

Het hartbrein en het spijsverteringssysteem, oftewel buikbrein, onderhouden nauw contact met het ‘normale brein’ in ons hoofd. Zowel het hart als het spijsverteringsstelsel staan in verbinding met onze hersenen door middel van de nervus vagus. Dit is een zenuw die ontspringt in de hersenen, naar de borst- en buikholte loopt en in verbinding staat met al je belangrijke organen. Het maakt deel uit van het autonome zenuwstelsel, wat er onder andere voor zorgt dat het kloppen van je hart en je spijsvertering automatisch verlopen.

De kracht van diepe ademhaling

Door je ademhaling te controleren zoals je bij yoga of ademhalingsoefeningen doet, kun je tot op zekere hoogte invloed uitoefenen op je autonome zenuwstelsel. Zo stimuleer je door middel van een diepe buikademhaling de nervus vagus. Dit zorgt ervoor dat het parasympatisch zenuwstelsel geactiveerd wordt: onder andere je hartslag vertraagt, je lichaam komt in rusttoestand en je organen kunnen optimaal functioneren. Een goede oefening daarvoor is de pursed lips: Dit is een ademoefening waarbij je jouw lippen samentrekt en uitblaast alsof je door een rietje blaast. Het is dan de bedoeling dat je lucht door je neus inademt en lucht zachtjes op deze manier uitblaast dit kan in een tempo van 5 tellen in 5 tellen uit, of 4 tellen in, 6 tellen uit. Door deze ademhalingsoefening stimuleer je het parasympatische zenuwstelsel, dit gedeelte zorgt ervoor dat je organen kunnen rusten en herstellen.
Pursed lips kan je dus uitstekend gebruiken als je gespannen bent of een hoge hartslag hebt. Het is ook een oefening die je eigenlijk altijd en overal kan uitvoeren. Na 3-5 minuten zul je al een groot verschil opmerken.

Gutfeeling als kompas

Normaal gesproken communiceert het zenuwstelsel van het derde brein, dat van ons spijsverteringssysteem in onze buik, met het centrale zenuwstelsel via de nervus vagus. Het blijkt echter dat het buikbrein ook zonder deze verbinding kan functioneren. Het bevat zijn eigen zenuwcellen, neuronen en neurotransmitters. Stress kan bijvoorbeeld een kettingreactie in gang zetten die de darmflora verandert.

Oud nieuws: alles is verbonden

Is het bestaan van deze 3 oer breinen nieuw voor je? Toch zijn het hart brein en buik brein al veel langer een begrip binnen het Taoïsme en Traditional Chinese Medicine. Binnen het hoofd, hart en onderbuik huizen de Upper, Middle en Lower Dan Tian. Dit zijn drie belangrijke energiecentra in het lichaam die nauw samenwerken en energie opslaan, transformeren en zowel onderling als met andere delen van het lichaam uitwisselen. Er wordt hierbij uitgegaan van een meer holistisch mens- en lichaamsbeeld waarin een intrinsieke samenhang bestaat tussen verschillende systemen en processen.

Onze interne systemen werken niet allemaal op hun eigen afgezonderde eilandje, maar als een intrinsiek verbonden netwerk dat constant informatie uitwisselt. Mentale stress kan zo zorgen voor buikpijn of vermoeidheid; een disbalans in je darmflora beïnvloedt mogelijk je humeur.

De drie breinen en hun functie

Buiten alle wetenschap om: we leggen in ons dagelijks leven sterk de nadruk op het rationele, ons hoofdbrein. De andere twee breinen hebben we minder sterk op onze radar of negeren we. Toch kan het zinvol zijn om stil te staan bij wat voor soort intelligentie er in de verschillende breinen huist en wat zij ons te vertellen hebben.

Het brein zoals wij het kennen is meester in het analyseren en verwerken van informatie. Het is het huis van onze verbeelding, perceptie en cognitie. Het denkt, begrijpt (of niet) en vindt van alles.

De intelligentie van het hartbrein is het gevoel. Niet voor niets wordt liefdesverdriet in het Engels heart ache genoemd. Het voelt, raast, ontploft van blijdschap, en huist onze waarden. Wat is belangrijk voor je, waar spring je voor in het vuur?

Eén etage verder naar beneden vinden we onze ‘gut feeling’: ons onderbuikgevoel dat ons perfect zegt wat wel en niet in de haak is. Dat influistert: “Zeg, dat donkere steegje? Loop maar even om, dat is niet veilig.” Het is de plek waar de intelligentie van onze identiteit en onze diepste intuïtie huist. Ons diepgewortelde innerlijk weten. Voelt de keuze die je maakt goed, of toch niet helemaal? Past iets wel of (nog) niet bij je? Het herbergt de kriebels die vertellen of er sprake is van angst, enthousiasme of verliefdheid.

Uitlijnen en verbinden voor het meest optimale resultaat voor jou
Waarom zou je op slechts 1 kompas, het hoofdbrein, varen als je over 3 krachtige breinen beschikt? Bij de meesten van ons zijn deze 3 neurale netwerken niet uitgelijnd. Out of order. Buiten gebruik gesteld. En dat is zonde. Want alle drie geven ze je betekenisvolle informatie die op verschillende manieren en momenten waardevol is. 1 + 1 is hier toch echt 3.

De kunst? Te weten wanneer je welke intelligentie moet aanboren, en wanneer je het beste naar welk brein kunt luisteren. Waarschijnlijk wijzen ze namelijk niet altijd dezelfde kant op. Misschien kun je ze zien als je persoonlijke verzameling kompassen: richtingaanwijzers die elk naar hun eigen noorden wijzen met hun eigen wijsheid.

Hoe weet je of je alle drie benut?
Simpel. We herkennen vooral situaties waarin je NIET luistert naar je 3 breinen en ze niet uitlijnt. Ervaar jij wel eens interne conflicten tussen je gedachten, gevoelens en gedragingen; saboteer je herhaaldelijk je eigen plannen, doelen en dromen; laat je regelmatig ongewenst gedrag zien waar je van baalt en heb je geen idee hoe dat om te buigen? Of heb je vaak moeite met het nemen van beslissingen of jezelf in beweging te krijgen; ervaar je regelmatig belemmerende emoties zoals stress, boosheid, frustratie en spanningen; of heb je last van chronische gezondheidszaken die met name te maken hebben met het hart en de maag?

Als je op een of meerdere symptomen ‘ja’ kunt beantwoorden, bestaat er een grote kans dat jij niet goed luistert naar je hart- en buikbrein. Jouw hoofd, hart en buik werken niet samen en weerhouden jou ervan om een mooier, authentieker, wijzer en zinvoller leven te leiden.

 H.E.A.L. & Connect!

Als lifestyle- en ademcoach kan ik jou helpen met mijn H.E.A.L.-methode om (weer) in contact te komen met je eigen intuïtie en wijsheid. Ik leer je hoe de 3 breinen uit te lijnen om voor jou het meest optimale resultaat te bereiken. Het is een nieuwe revolutionaire, H.E.A.L.-ende manier om een transformatie mee teweeg te brengen.

Wil jij:

  • Inzichten krijgen in hoe de verschillende hersenen een intern conflict veroorzaken en wat je eraan kunt doen?
  • Ontdekken hoe je ‘Buik’, ‘Hoofd’ en ‘Hart” brein in staat zijn om te leren en hoe je ze zelf kunt ontwikkelen voor een betere intuïtie en betere besluitvorming?
  • Leren hoe je je autonome zenuwstelsel kunt uitbalanceren met de Holistic Breathing / verbonden ademhaling methodiek en snel stress kunt loslaten?
  • Meer emotionele gelijkmatigheid, veerkracht en levensvreugde voelen (i.e. gevoelens die ons helpen met vertrouwen in het leven te staan en met rust op veranderingen te reageren)?

Neem dan contact met mij op via [email protected]
Ik begeleid je graag!

Lieve groet, Sandra

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vitaalboost draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders