Ademwerk bij Long Covid - Vitaalboost

Ademwerk bij Long Covid

Ademwerk als onderdeel van de herstelreis bij Long Covid.

Long Covid kan een zware tol eisen van het lichaam en kan leiden tot aanhoudende symptomen zoals vermoeidheid, kortademigheid en pijn op de borst. Het kan een uitdaging zijn om te herstellen van Long Covid, maar er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om het zenuwstelsel te kalmeren en het genezingsproces te bevorderen. Een van deze stappen is het beoefenen van verbonden ademwerk( ook wel transformational of holistic breathing genoemd).

De helende werking van ademwerk
Omdat Long Covid ingrijpt op al je leefgebieden (gezondheid, sociaal leven, werk, inkomen) en het een complexe en nog onbekende aandoening is – en dus veel onzekerheid met zich meebrengt – levert het naast alle fysieke klachten ook een hoop mentale en emotionele stress op. Wanneer je voor je besmetting een gezond en stressbestendig persoon was met een flexibel werkend zenuwstelsel, zal je waarschijnlijk sneller en beter herstellen dan wanneer jouw zenuwstelsel – om welke reden dan ook – al uit balans, of extra sensitief was voor stress.

Verbonden Ademwerk kan helpen bij het verminderen of verzachten van verschillende symptomen van Long Covid. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het verbeteren van de longfunctie, het verminderen van angst en stress, het verbeteren van de slaap en het versterken van het immuunsysteem. Ademwerk kan ook helpen bij het verhogen van de zuurstofopname in het lichaam, het verminderen van ontstekingen en het verlichten van pijn. ‘Verbonden ademwerk’ zorgt ervoor dat je laag voor laag – oude en nieuwe – emotionele pijn kan loslaten die in de weg zit van je herstel.

Als je Long Covid hebt is er heel veel winst behalen door aan de slag te gaan met je ademhaling. Maar ademwerk is geen quick fix. Het is belangrijk om verschillende benaderingen te combineren om te herstellen van Long Covid. Naast ademwerk kan het bijvoorbeeld nuttig zijn om te werken met een fysiotherapeut, diëtist en psycholoog.

Ervaar de kracht van je ademhaling!
Deze ademhalingsoefeningen worden aangeraden door de NHS (National Health Service) in Engeland, waar ze vooruit lopen als het op Long Covid herstel aankomt. Het dagelijks – bij voorkeur meerdere keren per dag – doen van ademhalingsoefeningen, werkt krachtig om je ademnood te verhelpen en de negatieve invloed ervan op je dagelijkse activiteiten te verminderen.

1. Pursed-lip ademhaling: Adem in door je neus. Vul je longen langzaam en met bewuste aandacht met lucht, vanaf de bodem tot de bovenkant van je borstkas. Tuit je lippen alsof je gaat fluiten. Adem langzaam uit door je samengeperste lippen. Adem zo lang mogelijk uit, minstens tweemaal zo langzaam uit als je inademt. Laat de lucht op natuurlijke wijze ontsnappen, forceer de lucht niet uit je longen. Ga door tot je ademhaling vertraagt en je weer voelt dat je in controle bent over je adem.

2. Adem in een rechthoek: Ga zitten in een comfortabele positie. Zoek een rechthoekige vorm in de kamer waarin je je bevindt, bijvoorbeeld een raam, een deurpost of een tv-scherm. Adem in een regelmatig tempo mee langs de zijden van deze rechthoek: adem rustig in langs de korte zijden, en uit via de lange zijden. Zo verleng je je uitademing ten opzichte van je inademing, wat een extra ontspannend effect heeft en (uiteindelijk) een positief effect heeft op je ademnood. Je ademt steeds door je neus.

3. Middenrifademhaling: Het is fijn deze ademhalingsoefening liggend te doen, maar zittend kan ook. Leg een hand op je buik en de andere hand op je borst. Voel hoe de hand op je buik omhoog komt bij elke inademing (door je neus), en weer omlaag bij elke uitademing (door je neus). De hand op je borst blijft stil, probeer de ademhaling vanuit je middenrif te laten ontstaan, op een vloeiende, natuurlijke manier. Adem steeds langzaam en lichtjes.

Merkte je verschil in je lijf? Het is belangrijk om op te merken dat ademwerk individueel kan verschillen en dat je het beste kan werken met een gekwalificeerde ademcoach om ervoor te zorgen dat je de technieken op een veilige en effectieve manier uitvoert.

Zeker bij Long Covid.

Bewust ademhalen is essentieel wanneer je wilt herstellen van deze slopende ziekte.

Herstellen van Long Covid is een uitdaging, maar er zijn verschillende stappen die je zelf kunt nemen om het genezingsproces te bevorderen en ondersteunen.

Wil je eerst meer weten over deze verbonden ademhaling? Download dan mijn gratis e-book:
https://vitaalboost.nl/product/e-book-deverbondenademmethode-gratis/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vitaalboost draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders